Mens gresset gror, dør MS-pasienten

Min kompis Sigbjørn Rogne fikk forleden publisert enda en artikkel i VG.

Du kan lese hele artikkelen hans her:

http://www.dagbladet.no/2016/04/14/kultur/debatt/meninger/kronikk/stamcelle/43854187/

Her skriver han blant annet:

«Etter årelangt press fra MS-pasientene og MS-forbundet, tok nylig nevrologene ved Haukeland universitetssykehus initiativ til en randomisert kontrollert studie med stamcelletransplantasjon. I studien skal årlig 25- 30 MS-pasienter med hissig MS-sykdom gis stamcelletransplantasjon og 25- 30 MS-pasienter med hissig MS-sykdom gis behandling med den mest effektive bremsemedisinen. MS-pasientene får ikke bestemme behandling. Utvelgelsen er tilfeldig, slik at sjansen er 50 prosent for å få den ene eller den andre. Studien skal pågå i fem år, og behandlingseffekten skal bedømmes de etterfølgende fem årene.

Beslutningsforum ga klarsignal til studien den 14. mars. Imidlertid vet ingen hvordan studien skal finansieres og når den kan starte. MS-pasientene synes dette går altfor tregt. Dagens kunnskap er godt nok grunnlag til å iverksette behandlingsstudier med stamcelletransplantasjon i langt større omfang. Nå får de aller færreste MS-pasientene muligheten til å stanse sykdommen - resten avskrives.»

«Nå bestemmer legemiddelfirmaer hvilke medisiner MS skal behandles med, noe nevrologene godtar. Situasjonen er derfor uetisk og skandaløs.» 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hannastamceller

hannastamceller

55, Oslo

"My luck hasn`t run out yet." - Keith Richards. Jeg er fysioterapeut og arbeidsmiljørådgiver.Jobber ved Arbeidstilsynet Oslo som seniorinspektør. Jeg jobbet med omfattende lobbyarbeid i over 3 år for å få til en autolog stamcelle transplantasjon for min ms. Det lykkes meg og jeg er nå ikke syk lengre, men kun lettere funksjonshemmet etter tidligere MS.

Kategorier

Arkiv

hits